diumenge, de març 07, 2010

STEPestudiants anima a l' estudiantat a votar a les eleccions a rector

El proper 10 de març hi ha eleccions per sufragi lliure, universal i directe per escollir el nou rector de la UPC. S'hi han presentat dos candidats, Antoni Giró, l'actual rector, i Juan Jesús Pérez, vicerector de la UPC entre 2002 i 2006. Des de STEPestudiants no volem intercedir a favor ni en contra de cap dels dos candidats, ni creiem que haguem de fer-ho, però sí que tenim dret a opinar.

Les eleccions neixen sota un marc legal injust, que parteix d'una ponderació de vot que discrimina estudiants i PAS (Personal d'Administració i Serveis) en benefici del PDI (Personal Docent i Investigador). L'actual normativa de la UPC s'aixopluga sota el paraigües de la LOU (Ley Orgánica de Universidades), i ha estat vigent en les dues últimes convocatòries electorals de la UPC.

A aquest marc legal poc engrescador s'hi afegeix la sensació de llunyania que produeixen unes eleccions d'aquest tipus i que propicia poc la participació dels electors. A més a més durant la legislatura la tasca de govern que porten a terme el rector i el seu equip (sigui bona o dolenta) no arriba a la comunitat universitària, i només apareixen, i de manera molt puntual, quan arriba un nou període electoral.

Per això volem animar el futur equip de govern de la UPC que tingui en compte i intenti superar les deficiències del sistema electoral vigent a l'hora que li reclamem un esforç per fer la seva tasca més transparent i que arribi a tots els actors de la universitat, per tal que puguin prendre part més activament dels pocs canals de comunicació i participació que existeixen.


Des de STEPestudiants veiem vital que es mantinguin els òrgans democràtics existents a la universitat i que no es treguin poders al Claustre, ja que actualment aquest és l'òrgan més representatiu i democràtic de la comunitat universitària.

També ens preocupa que es produeixi una retallada del vot de l'estudiantat: en les últimes eleccions, cada vot d'un PDI doctor valia 6,88 vegades més que el d'un estudiant. Creiem que reduïr encara més el vot estudiantil és ampliar la injustícia.
Així mateix també animem els estudiants per a que vagin a votar. Les eleccions a rector de la UPC és només un dels múltiples mecanismes de participació que ha d'existir, i sens dubte no és ni ha de ser el més important, tenint en compte que es basa en una delegació de responsabilitats, un clientelisme conformista que no preveu un control eficaç de l'acció de govern i per tant només s'ha de justificar davant la comunitat universitària quan s'obre un nou període electoral. Tanmateix, i tenint molt present tots els matisos fets, és una eina més per dir-hi la nostra.

Per tot això, i malgrat que ens agradaria que no fos així i des de STEPestudiants intentem crear altres models de participació, un període electoral és, avui dia, un moment important per al futur de la UPC, i per tant creiem indispensable que tots ho tinguem al cap, ens n'informem i actuem en conseqüència i fonamentadament.

Aquí trobareu un interessant article sobre les eleccions del col·lectiu de l' ETSAV cincuenta50

L'EDUCACIÓ QUE VOLEM_document definitiu 2009

Hola a tots/es!

Amb una mica de retard, però per fi tenim llestes les versions definitives del document L’educació que volem. Compromís social i sostenibilitat a la UPC (cos i annexes en català i castellà).

En ell trobareu l’anàlisi, objectius i propostes realitzades per l’alumnat per introduir/ampliar el compromís social i la sostenibilitat dins la universitat. Tanmateix, documenta i avalua exhaustivament el procés participatiu realitzat per a la seva elaboració.

Però si el document reflexa el realitzat durant el 2009, per al 2010 el nou equip de STEPestudiants continuarà desenvolupant el projecte amb els següents objectius generals:
A. Propiciar l’aparició i enfortiment dels grups locals i xarxes que treballen en l’àmbit del compromís social i la sostenibilitat.
B. Posar en pràctica les propostes realitzades en 2009 i recollir de noves.
C. Desenvolupar un procés que resulti exemplar per la seva transparència, participació, capacitat per desenvolupar inquietuds, motivar i establir vincles d’empatia entre els participants; etc.
D. Passar a l’acció. Enfortint iniciatives en curs que de per sí ja estan posant en pràctica una educació i investigació alternatives més compromeses amb la societat i la sostenibilitat; així com propiciar l’aparició de noves accions.
E. Augmentar la confiança de la UPC en els estudiants com agent de canvi.

Voldríem agrair-vos el vostre interès i suport durant el darrer any i convidar-vos a continuar participant en les iniciatives que es desenvolupin, de les quals molt aviat rebreu més notícies.

Salut i fins aviat!
STEPestudiants

divendres, de març 05, 2010

STEPestudiants participa a les jornades STEP 2010

Els dies 23 i 25 de febrer es van fer a Can Massallera (Sant Boi de Llobregat) les jornades STEP2010, en les quals es mostren els projectes del programa STEP per al present any 2010. En les jornades hi foren convidats (i hi assistiren) l’equip de coordinació d’STEP (organitzador de l’acte), els responsables de cada centre STEP (tant els que ja van iniciar el programa STEP durant el 2009 com els que s’incorporen aquest any) i STEPestudiants.

Durant el matí de dimarts hi va haver un taller sobre Sostenibilitat i Compromís Social (SiCS) i un seminari al voltant de la mateixa temàtica. A la tarda, els 4 centres que ja havien fet la prova pilot (FIB, EPSEB, ETSEIB i ETSAV) van presentar els seus plans d’acció per al 2010. També estava prevista la presentació d’STEPestudiants, però la manca de temps i l’absència de representants d’algun dels nous centres va provocar-ne l’ajornament fins al dijous.

Dijous al matí STEPestudiants i les 6 escoles noves (FNB, EUETIT, ETSAB, ETSEIAT, EPSEM, EPSEVG) van presentar el seu projecte i hi va haver un seminari sobre història i referents internacionals en SiCS. A la tarda hi va haver un taller sobre els criteris STEP, dinamitzat pels propis becaris de STEPestudiants.

Aquí trobareu el document de valoració de les jornades

STEPestudiants presenta el nou equip de becaris

Després del procés de selecció de nous becaris, el nou equip de treball queda representat pels següents estudiants:
  • Daniel Sendra
  • Joan Agea
  • Maria Domingo
  • Moisès Subirana
  • Xavi Santodomingo
Comencem amb molta il·lusió i esperem que entre tots siguem capaços de dur a terme els objectius que ens hem proposat.
 
Naturalment, el nostre projecte parteix de la participació dels estudiants de la UPC, així que us animem a que prengueu part en les diferents qüestions tan importants com actuals que estan passant a la nostra universitat.